Hoe voorkom ik valpartijen in mijn woning?
Bijgewerkt op 15 Mar 2023
Elk jaar maakt een op de drie 65-plussers een valpartij mee. Daarom is het noodzakelijk om uw leefomgeving en gewoonten vanaf een bepaalde leeftijd aan te passen.
- / Nieuws
- / Leven in een residentie
- / Hoe voorkom ik valpartijen in mijn woning?
Uw woning aanpassen
In uw leefomgeving kunnen overal gevaren schuilen:
- Een tapijt dat wegglijdt, een te steile trap, een slecht ingerichte badkamer: er zijn talloze factoren die het risico op valpartijen in de woning kunnen verhogen.
- Daarom is het aangeraden om vanaf een bepaalde leeftijd een woningdiagnose te laten uitvoeren door een ergotherapeut.
Een professional kan u aanraden wat u moet doen om uw woning aan te passen naarmate u ouder wordt, van de eenvoudigste aanbevelingen (de slaapkamer naar het gelijkvloers verhuizen, tapijten weghalen, een leuning bij het toilet installeren, …) tot het meest complexe advies (een traplift installeren, de badkamer herinrichten, …).
Deze werken kunnen uiteindelijk duur blijken, voor overlast zorgen (met name lawaai) en betekenen dat u uw woning grondig moet aanpassen, waardoor het minder aangenaam kan worden om er te wonen … zelfs als ze daardoor veiliger wordt. Om deze obstakels te overwinnen, is het soms beter te verhuizen naar een reeds aangepaste woning.
De DOMITYS-residenties bieden comfortabele woningen aan die aangepast zijn aan een verminderde autonomie. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes die eveneens zijn ontworpen met het welzijn van senioren in het achterhoofd.
Gewoonten aanpassen … indien nodig
Valpartijen zijn niet te voorspellen. In het alledaagse leven schuilt dit risico overal. Betere voeding, regelmatig fysieke activiteiten uitoefenen, een vriendennetwerk en contact met uw buren: er zijn heel wat voorzorgen die u kunnen helpen het risico op valpartijen te verkleinen of hulp in te schakelen indien nodig.
In de DOMITYS-residenties kunt u evenwichtige, door voedingsdeskundigen samengestelde maaltijden verkrijgen, sporten in een aangepaste omgeving (lichte gymnastiek, aquagym, wandelen, …) en nog veel meer.
Snel reageren bij valpartijen
Uit een recent onderzoek van een Canadese universiteit blijkt dat senioren twee keer zoveel tijd nodig hebben om te reageren wanneer ze vallen. De veranderde waarneming verhindert dat men snel gaat reageren, waardoor het risico dat men ernstig verwond raakt groter wordt.
Het is dus cruciaal dat u na een valpartij snel iemand in de buurt kan waarschuwen. Wat als u bijvoorbeeld niet meer kan opstaan, dringend een medisch onderzoek moet laten uitvoeren of gewoon nood hebt aan een gesprek na een traumatische gebeurtenis, zoals een valpartij in uw woning? Dit zijn slechts enkele van de vele redenen.
- Natuurlijk kunnen uw partner of buren u helpen. Maar ze zijn niet altijd sterk genoeg en hebben niet altijd genoeg EHBO-kennis om de juiste beslissing te nemen.
- U kan uw woning zelfs uitrusten met een alarmsysteem dat verbonden is met een hulpplatform op afstand, maar de interventietijd kan redelijk lang zijn.
Bij DOMITYS is er de klok rond een team aanwezig. Dit team heeft een EHBO-opleiding gevolgd en kan binnen enkele minuten ingrijpen, en dat niet alleen in de woning, maar ook in de gemeenschappelijke ruimtes en de omgeving van de residentie. Het alarmsysteem dat de residenten met het Serenity Pack krijgen, is onopvallend en wordt door de meeste residenten gedragen.